Affektanfall/kramp | Felicia Lindström

Felicia Lindström

Annons

Affektanfall/kramp

Nu har jag samlat mig lite tänkte fortsätta berätta om E’s diagnos…

De konstaterade att E har fått diagnosen Affektanfall/kramp.

Som sagt, 3-4% av Sveriges barn får denna “diagnos” Men, den ska växa bort med tiden. Oftast håller det på mellan 1 till 2års ålder, men kan även hålla på längre. Borde ha slutat vid förstaklass.

Det är inte farligt sa läkaren, SÅ LÄNGE han får tillbaka medvetandet inom 1 minut om han förlorar medvetandet.

Anfallen kan komma när som helst, men oftast när barnen får starka känslor, tex vid rädsla eller om de slår sig.
DET VIKTIGA när ett sånt här anfall händer är att försöka avdramatisera anfallen.. Men även att HÅLLA LUGNET som ansvarig. (jag igår gjorde alla fel man kunde göra enligt “lugnhets punkten”…) Det ser så fruktansvärt ut, han såg död ut i mina armar, jag fick ingen kontakt vad jag än gjorde…. Så jag klandrar inte den som blir rädd. Jag vet själv inte hur jag inte ska kunna få panik och hålla lugnet när nästa gång inträffar.. Men förhoppningsvis klarar jag det då jag nu vet bättre!

Men i alla fall, Om ett sånt här anfall inträffar, att han börjar hyperventilera och slutar andas försök FORT att hitta ett nytt fokus för barnet, Håll lugnet! E har oftast bara gapat och så har man sett paniken i ögonen på honom så det kommer liksom inte ut ett rop på hjälp… Jag har då tagit E i famnen och sprungit till ett fönster och försökt titta på saker, det har oftast hjälpt honom att få tillbaka lugnet. Annars gör något du vet att barnet gillar, men som sagt, det ska gå fort!

Skulle han inte komma tillbaka i rätt stadie, så han går över till att börja tappa medvetandet och blir sen medvetslös, blå eller börjar rycka. Sätt er ner, lugnt och sansat, lägg honom antingen på sidan så luftvägarna är fria eller håll honom i din famn. Ha koll på honom under hela anfallet!! I detta stadie är det JÄTTEVIKTIGT att han får tillbaka medvetandet INOM 1 minut. Får han inte det ring 112!

Så länge anfallen är under 1 Minut (alltså när han tappar medvetandet) är det ingen fara. De kommer växa bort med tiden. men hur klarar man av något sånt här?! Hur ska jag klara av det här?! Det som skrämmer mig mest just nu är att man ska göra någon felbedömning i anfallen så det går åt pipan…….. De var så likt “Stopp i halsen” symptom, så hur ska jag veta? Är det någon som varit med om liknande som kan lugna min mammaoro…?

Sen vet jag inte om jag håller med läkaren om att 3-4% är “ganska många barn”.. Men nu om det är så vanligt som de sägs, varför har man du aldrig fått höra om dessa anfall? Har ni fått höra något om dessa?? Vi gick på alla föräldrarkurser och grupper men det här fanns aldrig på tal… Tycker, om det nu är så “vanligt” varför pratas det inte om det här?!

 

Elton mår i alla fall bra just nu! Han leker och busar för fullt! Min älskade lilla kille.. Men oron att han ska slå sig eller att det ska hända igen äter upp mig just nu.. Försöker bara tala om för mig själv att det inte är farligt.. Jag kommer se min son medvetslös igen, men det går bra. Nej vet ni, H*lskotta heller att det är okej, vem vill se sina barn medvetslösa?? Nej fy. jag tror jag aldrig någonsin kommer kunna smälta det här. kanske när han växt ifrån det…. men det är väl som resten utav livet, man lär sig leva med det..

 

De här inläggen har varit både känsloladdat och väldigt röriga.. men aa, jag försöker bara få ur mig allt så jag möjligtvis kan bearbeta det här på rätt sätt..

 

Tack för att ni har läst! Ge oss gärna ett hjärta nedanför.

 

Puss och Kram

Felicia

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linda

    Hej, vill inte skrämma dig, Men vår son hade såna anfall med men efter ett långtids EKG och under tiden fick han sådana anfall så stannade hans hjärta och han svimmade. Det var då dem såg, även om dem tagit EKG innan så syndes det inte för han fick ju inte anfall just då och då ser det normalt ut. Det tog 10 månader innan dem förstod det, dem sa att att det var affektkramper hela tiden fram tills då, Tyvärr missar dem nog många då dem bara tänker att det är affekter. Vår son har pacemaker idag. Vet hur det känns. Styrkekramar

Annons
stats